Légpisztolyaink

 

A sportlövészet légpisztoly 10 m-es versenyszámában használt fegyverekre – így szakosztályunknál rendszeresített légpisztolyokra is – az jellemző, hogy csőtorkolati energiájuk nem haladhatja meg a 7.5 Joult, a lövedék sebessége a csőtorkolatnál nem haladhatja meg a 200 m/s-t. A légfegyverek kalibere (űrmértéke) 4.5 mm

Ezen légpisztolyok nem számítanak lőfegyvernek, tartásuk nem engedélyköteles.

 

Feinwerkbau 65

sportlövészet feinwerkbau 65

Ez az a légpisztoly, amelyet a kezdő lövő általában először kézhez kap. Klasszikus darab, viszonylag egyszerű szerkezet, könnyen kezelhető, kiállta az idők próbáját.
Állítható irányzékú (a nézőke vízszintesen és függőlegesen) és állítható a sütés erőssége. Választható, cserélhető a nézőke és a célzó hasáb (keskeny, széles).

E légpisztoly oldalán lévő kar hátrahúzásával a rugót összenyomjuk, a dugattyút hátratoljuk. Az elsütő billentyű meghúzásakor a rugó előre löki a dugattyút, ami összesűríti a levegőt. A levegő nyomása repíti ki a lövedéket.

 

Feinwerkbau 103, Feinwerkbau P44, Steyr LP10, Pardini K2s

sportlövészet Budapesten, verseny légpisztolyok

Amíg a Feinwerkbau 65-ös modell lövés közben sűrítő rendszerű légpisztoly, addig az itt felsoroltak lövés előtt sűrítő rendszerűek.
A Feinwerkbau 103 kivételével – itt még felhúzó kart kell működtetni -­ sűrített levegővel töltött tartályt kell a cső alá felhelyezni. E tartályt a lőtéren lévő palackról kb.150 lövés után fel kell tölteni.
Ezek a fegyverek hasonló felszereltségűek. Ha a lövő a beállítási lehetőségeket kihasználja, kezéhez, adottságaihoz „igazíthatja” pisztolyát. A Feiwerkbau 65 állítási lehetőségein túl, itt a lövő ujjának megfelelően megválasztható az elsütő billentyű alakja, távolsága a markolattól, illetve elfordítható minimálisan jobbra és balra. Beállítható a markolat dőlésszöge, és elfordítható minimálisan jobbra és balra. A pisztolyok különböző méretű markolattal rendelhetőek, és a markolat pereme is elmozdítható. Állítható a holtjáték hossza. Ez alatt az elsütő billentyű útját értjük az elsütési pontig. Állítható az elsütés utáni billentyű-út is. Gyakorolni lehet lövedék nélkül is a pisztolyokkal.

Comments are closed